Dopfest

Dopfest

Börja gärna med en välkomstdrink, med eller utan alkohol, att välkomna gästerna med. Här är några förslag

Festlokal

Dopfesten kan hållas i kyrkans samlingslokaler, hemma eller i någon annan lokal av lämplig storlek. Om det är sommar är det naturligtvis skönt att kunna vara utomhus.

Bordsplacering

Ofta behövs ingen speciell bordsplacering, utan det kan vara en ganska informell fest, där man också kan mingla runt för att hinna prata med många.
till dopfest

Kaffe och tårta
Du kan satsa på att beställa en tjusig tårta från konditorie eller låta någon huslig person fixa. Populärt till dop brukar prinsesstårtor vara. På konditoriet finns också pytte-vaggor med sovande bebisar i eller storkar med bebisknyten – allt i plast – att dekorera tårtan i, som traditionen bjuder. Gillar man inte sådan kitsch så kan man istället investera i ett foto på bebisen i marsipan att pryda tårtan med. Till tårtan några småkakor, bulle om man vill, eller muffins. Ett roligt alternativ är om man bjuder på fika-buffet. Då bakar man själv några enklare tårtor, som kladdkaka med färska bär och grädde, en paj med glass, vaniljsås eller grädde, någon annan tårta eller mjuk kaka, mini-brownies, mini-muffins, mini-morotskaka, kanske frukter eller fruktsallad och en skål med praliner och några småkakor. Gör kakbitarna i ministorlek så att gästerna mäktar med att smaka på många sorter. Det tar ett tag att förbereda en sådan fika-buffet, men många av sorterna kan du å andra sidan baka långt i förväg. Gör en kaksort varannan dag veckorna före dopet och lägg i frysen och bara plocka fram på morgonen före dopet. Och glöm inte att be nära och kära om hjälp med att baka ex småkakor som ju är lätta att ta med i en burk och bara lägga fram.

Soppa
Soppa, ett glas vin och riktigt gott nybakat bröd är enkelt att bjuda på och mycket trevligt. Passar särskilt bra under vinterhalvåret. Antingen kan du beställa bröd från ett bageri, t ex chiabatta eller baguette eller också baka själv. Avsluta med tårta, eller kaffe och kaka.

Sallad
En lyxig sallad + vin och gott bröd passar bra sommartid. Lätt att förbereda och behöver inte hållas varmt. Servera gärna med tillbehör t.ex. ostbricka Kombinera med tårta kaffe och kaka, eller varför inte en varm efterrätt som paj eftersom salladen var kall.

Buffe
På en buffe kan det mesta vara kallt, vilket är en fördel. Vid ett dop har man ju i regel väldigt kort förberedelsetid mellan dopceremonin och då maten ska serveras, och allt måste vara färdiglagat och bara att plocka fram. Buffetmat är idealiskt och mycket trevligt. Ett par pajer, sallad, kallskuret som te x parmaskinka och salami, marinerad kyckling eller kycklingspett, lax, piroger, riktigt gott bröd ett par rejäla ostar som parmesan eller en brietårta, ett par kalla såser eller röror som hummus, auberginröra eller tapenade, paté… En buffet är rolig att sätta ihop och göra – och alla gästerna hittar mycket de tycker om! Återigen: tveka inte att be närmaste släkten och vännerna om hjälp genom att bidra med en rätt eller så.

Smörgåstårta
Klassisk, traditionell svensk festmat. Festligt och praktiskt eftersom den är helt färdig i förväg. Om du gör den själv bör bottnarna och lagren emellan göras dagen innan eftersom de bara blir godare av att vila en dag. Utanpåverket på smörgåstårtan gör ni samma dag som den ska ätas. Vitt vin eller öl passar fint till. Avsluta t.ex. med kaffe och kaka.